Foreles fileja ar brokoļu biezeni

Šis atkal ir no sērijas – viss ģeniālais ir vienkāršs. Nepieciešama tikai mazliet vairāk kā stunda brīva laika, kripatiņa iedvesmas un vēlme iepriecināt. Tas notika kādā pavēlā augusta vakarā, kad pieci izsalkuši vēderi sāka runāt ar saviem saimniekiem.

Vakariņu pagatavošana diviem visbiežāk ir izaicinājums tieši tā iemesla dēļ, ka allaž sanāk uztaisīt vairāk, kā tie abi, pie pilna saprāta būdami, spēj apēst. Tādējādi vakariņas pieciem ir daudz vienkāršāks uzdevums, jo mana daudzuma/apjoma izjūta šajā lauciņā ir labāk uztrenēta.

Vakariņu koncepcija manā galvā sāk vizualizēties un izaugt no viena produkta. Iedomājos, ka gribētos šovakar uztaisīt kartupeļu-brokoļu biezeni, ieeju veikalā un, acīm skrienot gar plauktiem, piekomponēju klāt pārējo maltīti. Tātad – kartupelis, brokolis..hmm..puķkāposts. Reku arī lociņi, dilles..Ko vēl varētu paņemt? Oo, jā – zivi! Kas tālāk – saldais krējums (kā saka mana draudzene Santa: “Ēdiens, kura pagatavošanā izmantots saldais krējums, jau uzreiz pelna vismaz 9 punktus no 10”), sīpoli, citrons, ķiploki. 10 minūšu laikā grozs pilns, un iekšā uzjundījies patīkams satraukums. Tā nu tovakar tapa mana forele follijā ar zaļo biezeni un diļļu mērci. Pārāk poētiski jau neizklausās, bet ar ausīm jau neēdam, vai ne?

P.S. Maltīte 5iem izmaksāja ap 15 Ls.

Nepieciešams:

  • Foreles fileja – 1 kg
  • Kartupeļi – 2.5 kg
  • Brokolis – 1 gab
  • Puķkāposts – 1 gab
  • Citrons – 3 gab
  • Ķiploks – 2 gab
  • Saldais krējums – 0.5 l
  • Sīpoli – 3 gab
  • Dilles/lociņi
  • Citronpipari/sāls
  • Milti – apmēram 1 ēdamkarote
  • Diedzētas lēcas
  • Dzintara kausētas siers – 2-3 ēdamkarotes
  • Follijs

Pagatavošana:

Viss process sākas ar dārzeņu vārīšanu – katlā liek nomizotus, diezgan smalki sagrieztus kartupeļus, pa mazām galviņām sadalītus puķkāpostus un brokoļus, pievieno sāli pēc izjūtas. Vāra, līdz dārzeņi mīksti.

Kamēr katls burbuļo, foreles filejai izņem lielākās asakas un sagriež gabalos. Tad katru gabalu liek uz follija, apber ar sāli un citronpipariem, pāri klāj 4-5 ķiploka šķēlītes un bagātīgi apslaka ar citronu sulu. Tad sainīti taisa ciet un saspiež kopā visas maliņas, lai nekur nepiekļūtu gaiss. Tā “iesaiņo” visus gabaliņus un kārto uz cepešpannas. Liek cepties 200 grādu temperatūrā apmēram 20 minūtes. Gatavību nosaka, atverot vienu no sainīšiem un paurķējoties ar dakšiņu :) Ņemot vērā, ka zivs sutinās citronu sulā un atrodas noslēgtā vidē, zivs ir sulīga un mīksta, nekļūstot sausa. Nekad tā gan neesmu darījusi, bet, ja vēlas, neilgi pirms ņemšanas ārā var attaisīt visus sainīšus, ielikt plāti augstākajā plauktā un mazliet pacept no augšas, lai iegūtu kraukšķīgu garoziņu.

Kamēr zivs plītī gatavojas, jāpaspēj tikt galā ar biezeni. Izvārītos dārzeņus saspaida (pieredze liecina, ka rokas blenderis ir pārāk brutāls rīks tik smalkai padarīšanai, un biezeni pārvērtīs viendabīgā putrā), pievieno mazliet sviesta, saldo krējumu (apmēram 150g), var arī nenokāst visu ūdeni no dārzeņiem, ja šķiet, ka šķidruma būs par maz. Tāpat arī iepriekš saceptus (smalki sagrieztus) sīpolus un sasmalcinātus lociņus/dilles, kā arī sāli un piparus pēc garšas.

Un vēl tikai viens mazs, bet svarīgs sīkumiņš – mērce, kas būs kā punkts uz i visā šajā garšu karuselī. Katlā sviestā apcep sīpoliņus, pievieno atlikušo saldo krējumu un vāra, līdz krējums uzmet burbuli. Tad pievieno sasmalcinātas dilles un mazliet miltu, lai iebiezinātu mērci (šajā brīdī viss notiek pēc izjūtas) + kausēto sieru, garšvielas, ja nepieciešams.  Servējot maltīti, pārkaisīju ēdienu ar diedzētām lēcām – piedod svaigu un dzīvu sajūtu. Tas arī viss.

Manā virtuvē viss notiek pēc izjūtas. Konkrētiem gramiem un proporcijām nav nozīmes – jo brīvāk jutīsies gatavojot, jo labāk viss izdosies.

Labu apetīti!

P.S. No vīniem, kas lieliski draudzējās ar šo ēdienu, iesaku šo brīnišķīgo Marcus Stein – Rotling feinherb, Mosel 2009. Meklē @vinastudija.

Advertisements

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s